10
Lidköpingsextra 23-24 november 2013
Löjrommen har fått sin egen dag
Många kom för att lyssna och lära sig mera om siklöja och löjrom.
-
Trots det dåliga vädret hade
många tagit sig ut till spiken
för att se hur man fiskar efter
siklöja och hur man klämmer
och bereder löjrom.
Lördagen den 26 oktober firades
Löjrommens dag i Spikens fiske-
hamn. Många hade tagit sig ut
till Spiken, men vädret ställde
dock till det ordentligt.
Inte nog med att det regnade un-
der dagen, det blåsiga vädret
dagarna innan gjorde också att
fisket efter siklöja hade blåst in-
ne. Många kom till Spiken bara
för att konstatera att det inte fanns
någon löjrom att köpa.
-
Tyvärr är det så, konstaterar
Ulrika Gustavsson på Ullis Fisk-
delikatesser.
Hon hade lyckats komma över
några kilo men de försvann di-
rekt. Det var dock stundvis kö
till hennes och hennes makes
butik och istället för löjrom var
det många som handlade rökt
lax, Spikenröra, gösfilé och mån-
ga andra delikatesser.
Även hos Maja i Spiken och
Mårtens fisk fanns det möjlig-
het att köpa fiskprodukter.
-
Det är tråkigt men vi kan inte
riskera våra liv för att få tag i
siklöjor, konstaterar Ulrika.
Man hoppas dock på att det blir
en ny Löjrommens dag nästa
år och att man då har bättre tur
med vädret.
Familjen Gustavsson
hade dock
fått tag i några lådor siklöja så
man kunde visa hur det går till
när man klämmer löjrom.
Man tog in intresserade i om-
gångar under dagen och det var
många som passade på att lyssna
till Ulrika när hon berättade om
hur man fiskar siklöja och hur
man bereder löjrom.
Hon berättade att fisket efter
siklöja i Vänern pågår från 17
oktober till 17 december och om
hur man använder en skakmas-
kin för att få ur siklöjorna ur
näten när fiskebåtarna kommer
till hamnen.
Därefter kläms
rommen ur fisk-
arna innan rommen vispas för
att få bort hinnor och göra rom-
men lös. Sedan silas rommen
för att få bort eventuella fjäll
och annat innan den slutligen
hamnar i en nätpåse, där den
hänger i två dygn. Slutligen är
det dags att salta rommen och
paketera.
Hon berättade även att man tre
helger i november erbjuder Löj-
romspaket där man erbjuds en
löjromsinspirerad lunch på Res-
taurang Sjöboden, får följa med
en fiskare på en tur i Vänern,
vara med och bereda löjrom och
slutligen avnjuta en löjroms-
supé på Restaurang Hvita Hjor-
ten eller Pirum Restaurang &
Vinbar.
Det ingår även övernattning i
paketet, antingen på Naturum
Vänerskärgården-Victoriahuset
eller Best Western Edward Hot-
el.
Under Löjrommens dag
fanns
det även möjlighet att fika på
Emeli´s som hade löjromstema
i kaféet, avnjuta en löjromsmeny
Ulrika Gustavsson visade hur man
klämmer löjrom och berättade även
hur man bereder löjrommen.
Många besökte Spiken under lördagen.
Siklöjor färdiga att klämmas på sin rom.
i Restaurang Sjöboden och att
gå iland på en fiskebåt i ham-
nen och kika på fiskeredskapen
som används vid fiske efter sik-
löja.
Text och foto: Urban Larsson